Biraz bekleteceğiz...Bilgilerini kontrol ediyoruz.
icon_player_arrow_down

Radyo dinlemek için
ADBLOCK
eklentisini kapatıp sayfayı yenilemen gerekiyor.

TAMAM
icon_player_favorite ŞARKIYI FAVORİLERİNE EKLEMEK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAP.
icon_player_volume icon_player_mute

saniye sonra kapanacak.

CANLI RADYO

SİNEMA VE TV'NİN EN FARKLI 10 AĞASI!

Haceli'den Züğürt Ağa'ya, Seymen'den Reşo Ağa'ya, film ve dizilerde ağalar nasıl değişti?

Koskoca Yeşilçam külliyatında anlatılan ağalar ve özel televizyonlar dizi yayınlamaya başladığından beri bitmek bilmeyen aşiret ağaları karakterleri nasıl değişimlere uğradı dersiniz? Zalim ağalardan, zalim ve komik ağalara, güçlü ağalardan romantik ağalara neler gördük neler...

Bunlar Türkiye toplumunu gerçekte ne kadar yansıtıyor cevap vermek zor ama her hikayenin biraz da gerçeklerden beslendiğini belirtmeden de olmaz.

İşte Türk film ve dizilerindeki ağa karakterlerinin ilk 10'a girebilecek güçte olanları... Diğer bir deyişler 'öncü ağa'lar...

1. Yılanların Öcü / Haceli (Muhtar)

Metin Erksan 1962 yılında, Fakir Baykurt’un 'Yılanların Öcü' romanını sinemaya uyarladı. Yıllarca farklı uyarlama filmleri yapılan ve son dönemde dizisi ile de popüler olan Yılanların Öcü'ndeki Haceli Ağa karakteri, Türk sinemasında yer alan zengin ve zalim ağa karakterinin en öenmli figürlerindendir.

İşte Haceli Ağa'nın tarifi...



2. Sürü / Hamo Ağa (Aşiret reisi)

Yıl 1978. Yılmaz Güney ile Zeki Ökten'in toplumsal gerçekçi olarak sınıflandırılan ödüllü filmi Sürü çekildi. Hem Tuncel Kurtiz'i saygıyla analım hem de filmde canlandırdığı Hamo Ağa adlı aşiret reisi karakteriyle, Anadolu'da yoksulluğu ve yoksulluğun ağalığı nasıl çökerttiğini görelim.

İşte Sürü'deki 'ya kazanacağız ya kaybedeceğiz' sahnesi...



3. Kibar Feyzo / Maho Ağa (Nam-ı diğer Faşo Ağa)

1978'in bir diğer önemli ağa filmi de Kibar Feyzo'dur. Kemal Sunal, Şener şen, İlyas Salman'lı ünlü filmin Maho Ağası, ağanın karikatürleştirilmesi ile zalimliğini adeta gözümüzün içine sokar. Maraba çalışır, ağa zulmeder. Ancak tıpkı Sürü'de olduğu gibi Kibar Feyzo da, farklı gerekçelerle olsa da ağalık sisteminin dağılışına göndermeler yapar.

İşte o akıllardan çıkmayan Faşo Ağa sahnesi...



4. İsyan / Ağa 

Orhan Aksoy'un 1979 yılında çektiği İsyan filmi, en acımasız ağa filmlerinden biridir. Erol Taş'ın oynadığı Ağa sonunda ölürken, Kadir İnanır'ın canlandırdığı Apo, ağalığa başkaldırının Kibar Feyzo'nun aksine sert örneğidir.

İşte Ağa ile Apo'nun karşı karşıya geldiği sahne...



5. Züğürt Ağa / Şener şen

Ve tabi ki 1985 yapımı Züğürt Ağa, hem dönemsel olarak hem de hikaye olarak en vurucu ağa hikayelerinden biridir. Haraptar adlı köyün haşmetli ağası (Şener Şen), her gün yeni bir kan isteyen babası Abdo'yla yaşadığı yörede egemenliğini sürdürürken her şey tersine gelişir. Filmin sonunda dağılan aşiret ve kendini şehirde çiğköfte satarken bulan bir Züğürt Ağa... Çok söze gerek yok...

İşte Züğürt Ağa'nın vurucu sahnelerinden biri...



Derken 90'lı ve 2000'li yıllar geldi. Sinemanın ağaları iyisiyle kötüsüyle yerlerini dizi ağalarına terk ettiler. Ama bir farkla dizilerdeki ağalar genelde şehir dışında ya da yurt dışında eğitim görmüş, adil, genç ve romantik ağalar oldular. Türk sineması ile yıkımı gösterilen ağalık sistemi, bu yıllardaki iyi kalpli ağalar ile yeniden yükselişe geçti. Bu yüzden son beşi de, dizilerdeki ağalara ayıralım istedik.

6. Asmalı Konak / Seymen Ağa

Özcan Deniz'in başrolde olduğu 2002 yapımı dizi, diğer ağa dizilerinden farklı olarak Doğu ya da Güneydoğu Anadolu'da değil, Kapadokya'da geçiyordu. Ortada bir aşiret yoktu ama köklü ve güçlü bir ailenin çocuğu olan Seymen Karadağ karakteri ile, televizyonlarda 'ideal ve romantik' bir ağa figürünün temelleri atıldı.

Seymen Ağa'nın romantiklikleri bitmez de biz sizinle biraz farklı bir sahneyi paylaşalım...



7. Zerda / Şahin Ağa

Özcan Deniz'i aynı yıl Zerda'daki Şahin Eroğlu rolüyle Yavuz Bingöl takip etti. Şahin Ağa, hem törelerle baş etmeye çalışır hem de aşkını ayakta tutmaya. Karşımızda yine adil, romantik ve güçlü bir ağa vardır.

İşte dizinin sloganı ile jeneriği...



8. Gurbet Kadını / Reşo Ağa

İstanbul'dan Şanlıurfa'ya gelin giden Elif'in yaşadıkları üzerinden yine bir aşiret ve ağa dizisi yapıldı 2003 yılında. Ancak bu sefer işin ucundaki ilginç ağa karakteri yaşını başını almış Reşo Ağa'ydı. Zalimlikle başlayıp, yufka yürekle bitirdi diziyi Reşo Ağa.

İşte diziden bir demet farklı sahne...



9. Beyaz Gelincik / Ömer Aslanbaş

2005 yılında yayına başlayan Beyaz Gelincik dizisindeki Aslanbaş ailesinin erkekleri de ağalığın kitabını yeniden yazanlardan. Batıda eğitim almış ailenin erkeklerinin töreler, zenginlik, güç ve aşk ile imtihanını izledik bu dizide de. Dizinin en önemli karakteri Ömer Aslanbaş'tı.

İşte Ömer Ağa ile Ceren'in bir sahnesi...



10. Sıla / Boran Ağa

2006 yılındaki en ağa olan ağa ise Sıla dizisndeki Boran Genco karakteriydi. Kökleri Doğuda olan ancak Batı'da büyümüş olan Sıla'nın zorla hiç görmediği aşiret reisi Boran'la evlendirilmesi ve sonrasında yaşananları anlatan dizi, ağalık kurumunu anlatıyordu aslında. İyi ve kötü üyeleriyle aşiret yönetmenin, törelerle baş etmenin, bu arada da aşk yaşamanın zorlukları...

İşte Boran Ağa'nın sevdiceği ile sahnesi...



BONUS: Kaderimin Yazıldığı Gün / Kahraman Ağa

Tarihin cilvesine bakın ki, Seymen Ağa ile ekrandaki ağa trendini başlatan Özcan Deniz bu aralar yeni bir ağa dizisi ile yine karşımızda. İyice modernleşmiş bir ağa hikayesi var bu kez karşımızda. Törelerden taşıyıcı anneye anneye ve kafası karışık iyi kalpli ağaya uzanan yol, bakalım daha nelere gebe...

Benzer Haberler

icon_close
icon_close
Karnaval.com'u hangi dilde görmeyi istersin?
Hangi ülkenin eğlence ve yaşam haberlerini takip etmeyi tercih edersin?