Biraz bekleteceğiz...Bilgilerini kontrol ediyoruz.
icon_player_arrow_down

Radyo dinlemek için
ADBLOCK
eklentisini kapatıp sayfayı yenilemen gerekiyor.

TAMAM
icon_player_favorite ŞARKIYI FAVORİLERİNE EKLEMEK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAP.
icon_player_volume icon_player_mute

saniye sonra kapanacak.

CANLI RADYO

ÇÖZÜLEMEYEN SIR: OLAĞANÜSTÜ BİR ÇALGININ ÖYKÜSÜ

Ölümün yıldönümünde Antonio Stradivari ve Stradivarius Kemanları



Yaylı çalgılar ailesinin en ünlü üyesi olan kemana, sırları üzerinde hala çalışılan bir mükemmellik kazandıran Antonio Stradivari, 1644’de Cremona (İtalya)’da, köklü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmişti. 12-13 yaşlarında bir başka ünlü keman yapımcısı olan Nicola Amati (1596-1684)’nin yanında çıraklık yaparak mesleğe başladı. Kesin olmamakla birlikte, Amati ile hiç çalışmamış olan Stradivari, bir ahşap ustasının yanında çıraklık ederken, Amati kemanlarının süslemelerini yapmıştı. Kesin olarak bildiğimiz ise Antonio Stradivari’nin, Cremona’da 26 yaşındayken kurduğu dükkanında, Aralık 1737’deki ölümüne dek, başta keman olmak üzere yüzlerce enstrüman yaptığı.

Tarihte sayısız lütiye kemana can vermiş, çok değerli ve özel kemanlar üretmiştir ama Stradivaius kemanları, halk arasında en tanınmışı, en gizemlisi ve uzmanlarca en çok araştırılmış olanıdır.

Kemanı oluşturan 60’dan fazla parçanın oranlarını milimetrik hesaplayan üstün bir geometri kavrayışı, ince el becerisi ve akıllı kimyasal birleşimlerle, çok güçlü ve özel bir tona sahip kemanlar yaptı, Stradivari. Onun elinden çıkan kemanlar, 250 yılı aşkın bir süredir keman yapımcılarına model ve esin kaynağı olmaya devam ediyor.

18 Aralık 1737’de, 93 yaşında hayata veda eden ünlü lütiye, hayatının sonuna kadar her işini kendisi yaptı. Oğullarına sadece ikinci derece işlerini verirdi. Örneğin tahtanın kaba kesimini oğullarına yaptırır, son işciliği her zaman kendisi bitirirdi. 73 yıllık lütiyelik mesleği süresince, aralarında arplar, gitarlar, viyolalar ve viyolonsellerin de olduğu 1100 enstrüman yapmıştı. Bunların 650 kadarı bugüne ulaşmıştır. Stradivari’nin beğenmediği enstrümanları yaktığına dair bir rivayet de var.

Ölümünden sonra, özellikle de 19.yy’da,  onun modelini kopyalayan ve "Stradivarius" etiketi taşıyan binlerce keman üretilmiştir. Bu yüzden günümüzde bu etiketi taşıyan kemanların gerçekten üstadın elinden çıkıp çıkmadığına ancak, tasarım, ahşap özellikleri ve cilanın niteliği gibi kriterleri göz önüne alarak karşılaştırmalı bir çalışma yapabilecek eksperler karar verebilmektedir.

Not: Ayla Erduran'ın Strat'ıyla ilgili söylediklerini, Stradivarius'ların çalınma-bulunma öykülerini ve ülkemizi ziyaret eden Strat'ları öğrenmek için, yazının devamını #Tarih dergisinin Aralık sayısında okuyabilirsiniz.

Füsun ÖZGÜÇ

Benzer Haberler

  • CAN BONOMO'DAN PANDEMİ SONRASI İLK KONSER!
    MüzikCAN BONOMO'DAN PANDEMİ SONRASI İLK KONSER!Can Bonomo, pandemi nedeniyle ara verdiği canlı performanslarına 7 Ağustos Bodrum Antik Tiyatro ve 8 Ağustos Çeşme Açıkhava yaz konserleri kapsamında tekrar başlıyor.
    CAN BONOMO'DAN PANDEMİ SONRASI İLK KONSER!
  • HANDE YENER'DEN SEVENLERİNE MÜJDE
    MüzikHANDE YENER'DEN SEVENLERİNE MÜJDEHande Yener hayranlarının merakla beklediği 20.yılına özel Carpe Diem albümünü iki parçaya böldü.
    HANDE YENER'DEN SEVENLERİNE MÜJDE
  • ZİYNET SALİ’DEN YAZA ÖZEL SİNGLE
    MüzikZİYNET SALİ’DEN YAZA ÖZEL SİNGLEBaşarılı isim Ziynet Sali, 'Kalbim Tatilde' single'ını sevenleriyle buluşturdu.
    ZİYNET SALİ’DEN YAZA ÖZEL SİNGLE
  • KAŞ’TA KLİP!
    MüzikKAŞ’TA KLİP!Soner Arıca’nın geçtiğimiz hafta müzikseverlerle buluşturduğu, söz ve müziği kendisine ait ‘Çözelim Düğümü’ single’ı kliplendi.
    KAŞ’TA KLİP!
  • ‘KİMİSİ ADIMI HATIRLAMAZ, DİNLE HATIRLANIR…’
    Müzik‘KİMİSİ ADIMI HATIRLAMAZ, DİNLE HATIRLANIR…’'Dinle' şarkısıyla 1997 yılında Eurovision’da ülkemizi temsil eden ve üçüncü olan Şebnem Paker yıllar sonra o süreci anlattı.
    ‘KİMİSİ ADIMI HATIRLAMAZ, DİNLE HATIRLANIR…’
  • SEZEN AKSU’DAN SİMGE’YE UĞUR HEDİYESİ
    MüzikSEZEN AKSU’DAN SİMGE’YE UĞUR HEDİYESİPop müziğin başarılı temsilcilerinden Simge, 5 Ağustos’ta gerçekleşmesi planlanan Harbiye konseri öncesi Sezen Aksu’dan uğur hediyesi aldı.
    SEZEN AKSU’DAN SİMGE’YE UĞUR HEDİYESİ
icon_close
icon_close
Karnaval.com'u hangi dilde görmeyi istersin?
Hangi ülkenin eğlence ve yaşam haberlerini takip etmeyi tercih edersin?