Biraz bekleteceğiz...Bilgilerini kontrol ediyoruz.
icon_player_arrow_down
icon_player_favorite
JoyTürk
Ben Gibi (Akustik)
Goksel Ipekci

Radyo dinlemek için
ADBLOCK
eklentisini kapatıp sayfayı yenilemen gerekiyor.

TAMAM
icon_player_favorite ŞARKIYI FAVORİLERİNE EKLEMEK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAP.
icon_player_volume icon_player_mute
Ben Gibi (Akustik) Goksel Ipekci

JoyTürk
Ben Gibi (Akustik)
Goksel Ipekci
saniye sonra kapanacak.

CANLI RADYO

ATATÜRK'ÜN YAYINLANAN İLK FOTOĞRAFI!

Mustafa Kemal, basında ilk kez böyle yer almış.



Atatürk’ün basındaki ilk fotoğrafının 22 Haziran 1912’de Fransız L’illustration dergisinde yer aldığı ortaya çıktı. Trablusgarp cephesindeki fotoğrafta Atatürk’ün önündeki kişi Enver Paşa.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Fransa’da yayımlanan L’illustration dergisinde yer alan fotoğraf Atatürk’ün basında çıkan ilk görüntüsü olarak ortaya çıktı. Tarihe, ‘Basında yayımlanan ilk fotoğraf’ı olarak geçen bu görüntü Koçak Yayın Grubu tarafından çıkartılan ‘Basında Mustafa Kemal Atatürk (1912-1938)’ kitabında yer aldı.

Araştırmacı İsmail Şen ve Şefik Memiş’in editörlüğünde hazırlanan eser, Atatürk hakkında 1912-1938 yılları arasında yerli ve yabancı basında çıkan özel haber, röportaj ve fotoğraflardan oluşuyor. Sadece 1000 adet basılan kitap, Osmanlıca, Fransızca ve İngilizce basılan yüzlerce yerli, yabancı gazete ve derginin 100 binden fazla sayfasının taranmasıyla ortaya çıktı. Kitabın 1 yıllık titiz bir çalışmanın sonucunda hazırlandığını söyleyen Araştırmacı Şefik Memiş, “Basında Mustafa Kemal Atatürk’, benzerleri arasında Atatürk’ün tüm hayatını ele alan ilk ve tek eser olma özelliğini taşıyor” dedi.

O fotoğrafın hikayesi

Atatürk’ün basında ilk fotoğrafı L’illustration adlı Fransız dergisinin 22 Haziran 1912 tarihli nüshasında yayınlandı. Mustafa Kemal ve Enver Paşa’nın fotoğraflarının yer aldığı haberde, Arap kabilelerinin direnişi, Osmanlı subayları tarafından kurulan askeri kamplar anlatılıyor. ‘Sirenayka’dan yol ve savaş notları-Enver Bey’in kampında’ başlıklı yazıda, eğitimden geçirilen Araplar’ın Osmanlı sultanını temsilen orada bulunan Enver Bey ve Mustafa Kemal Bey’in önünde düzenledikleri geçit töreni anlatılıyor. Fotoğraf altında şu yazıyor:

"Derne önlerinde Ayn el-Mansur Kampında Sultan’ın Töreni - Sunusî şeyhleri başkomutan Enver Bey’i çadırının önünde selamlıyorlar /Enver Bey ve Mustafa Kemal."

Benzer Haberler

icon_close
icon_close
Karnaval.com'u hangi dilde görmeyi istersin?
Hangi ülkenin eğlence ve yaşam haberlerini takip etmeyi tercih edersin?