Biraz bekleteceğiz...Bilgilerini kontrol ediyoruz.
icon_player_arrow_down

Radyo dinlemek için
ADBLOCK
eklentisini kapatıp sayfayı yenilemen gerekiyor.

TAMAM
icon_player_favorite ŞARKIYI FAVORİLERİNE EKLEMEK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAP.
icon_player_volume icon_player_mute
Seni Dert Etmeler Madrigal
Bazen bana gelir gider
Seni dert etmeler
Seni rüyalarımda hapsetmeler
Yıldızların hırsızları mı var
Tutamam, tutamam
Hep yeni bir gün doğar

Başka bir evrende
En güzel halinle
Sen hayata karış
Ben daha da biteceğim
Kırgınım kendime
Üşüyorum gölgende
Henüz bilmesen de
Belki bir gün gideceğim

Hiç gerek yok daha fazlasına
Zamanı tutmaya
Fezaya uçmaya
Geride kaldılar (geride kaldılar)
Geride kaldı o günler
Sen varken taptığım kasvetli şehirler

saniye sonra kapanacak.

CANLI RADYO

FRANKENSTEİN'IN DOĞUŞUNUN 200'ÜNCÜ YILI

Çok sayıda tiyatro eserine ve filme konu olan Mary Shelley imzalı Frankenstein romanı ilk baskısını 200 yıl önce yapmıştı.

Çağdaş korku hikâyelerinin ilklerinden biri sayılan İngiliz yazar Mary Shelley'nin imzasını taşıyan Frankstein adlı roman 1 Ocak 1818'de yayımlanmıştı.

Romanı yazdığında 18 yaşında olan Mary Schelley orijinal adı "Frankenstein ya da Modern Prometheus" olan romanda bilim adamı Viktor Frankenstein'ın cansız bedenlerden yarattığı canavarın öfke ve öç alma duygusuyla işlediği cinayetleri anlatıyor. İngiliz yazar Shelley'in ilk romanı olan Frankenstein'da o dönemde yapılan Galvanizm deneylerinden esinlendiği tahmin ediliyor. Bu deneyler, ölen kişilerin cansız bedenlerine verilen elektrik akımı kasılmalara yol açıyor ve ölülerin yeniden diriltilebileceği fikrine kaynak oluşturuyordu.

Şair Percy Bysshe Shelley ile evlenmeden önce Mary Wollstonecraft Godwin adını taşıyan Mary Shelley dönemin cesur kadınları arasında sayılıyor. Frankenstein, Mary Shelley'nin İsviçre'nin Cenevre kentine yaptığı bir ziyaret sırasında kaleme aldığı bir roman.

Frankenstein'ın doğuşu
Mary Shelley, daha 16 yaşındayken aşık olduğu ve o dönemde başka bir kadınla evli olan Percy Shelley ve üvey kız kardeşi ile 1816 yazında Cenevre'ye gider. Dönemin ünlü İngiliz yazarı Lord Byron çifti Leman Gölü kıyısındaki evine davet eder. Lord Byron'ın diğer misafiri ise yazmayı seven bir doktor olan John William Polidori'dir. O yaz Endonezya'daki Tambora yanardağının patlaması sonucu havaya yayılan küller, Avrupa'da yazın çok soğuk ve yağmurlu geçmesine yol açmıştı. Lord Byron, canı sıkılan misafirlerine herkesin bir korku hikâyesi yazmasını önerdi.

Gerçek bir korku hikâyesi yaratmak isteyen Mary Shelley romanın önsözünde "Okuyucu çevresine bakmaya cesaret edememeli, kanı damarlarında donmalı ve kalbi hızla atmalı" ifadesini kullanmıştı.

Romandan uyarlanan filmler
O yazın sonunda Percy Shelley ile evlenen Mary Shelly'nin romanı "Frankstein ya da Modern Prometheus" 1 Ocak 1818'de ilk baskısını yaptı. Aradan geçen 200 yılda unutulmayan roman, çok sayıda tiyatro eseri ve filme de konu oldu. Frankenstein'ı konu alan ilk sessiz film 1910 yılında çekildi. Yönetmen James Whale imzasını taşıyan ve Boris Karloff'un başrolünde oynadığı 1931 yapımı Frankenstein ise romandan uyarlanan en ünlü filmlerden biri.

Romanın geçtiği Cenevre'de, Plainpalais Meydanı'nda bulunan Frankenstein heykeli, kentin turistik çekim noktaları arasında yer alıyor.

Deutsche Welle Türkçe

Benzer Haberler

icon_close
icon_close
Karnaval.com'u hangi dilde görmeyi istersin?
Hangi ülkenin eğlence ve yaşam haberlerini takip etmeyi tercih edersin?