Biraz bekleteceğiz...Bilgilerini kontrol ediyoruz.
icon_player_arrow_down

Radyo dinlemek için
ADBLOCK
eklentisini kapatıp sayfayı yenilemen gerekiyor.

TAMAM
icon_player_favorite ŞARKIYI FAVORİLERİNE EKLEMEK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAP.
icon_player_volume icon_player_mute

JoyTürk
saniye sonra kapanacak.

CANLI RADYO

GERGEDAN BÖCEĞİNE GÖRÜLMEMİŞ İLGİ

'90 bin dolara satılıyor' söylentisine inanan inanana...



İznik’te oturan Yalçın Öztürk, iftar vakti evinde, Latince adı Oryctes Nasicornis olan gergedan böceği buldu. Öztürk, kabuğunda bulunan keratin maddesi kimya sanayii, kozmetik sanayii ve ilaç sanayiinde kullanılan ve bu nedenle değerli olan böceği İznik İlçe Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürlüğü’ne teslim etme kararı aldı.

Böceğin yurt dışında, özellikle uzak doğuda 90 bin dolara kadar fiyata ulaşabildiği yönündeki iddiaların ardından hemen her gün yurdun dört bir yanından gergedan böceği haberleri gelmeye başladı.



Sırasıyla Hakkari, Gölcük, Ankara, Erzurum, Amasya, Van, Bilecik, Karabük, Samsun ve Konya’da Gergedan böceği bulundu.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ömer Koçak, değerli olduğu öne sürülen gergedan böceğinin, bitki ve insanlara bir zararının olmadığını ve Türkiye'nin her yerinde görülebileceğini belirtti.


     
Prof. Dr. Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gergedan böceğinin Avrupa'nın en büyük böceği olduğunu ve Avrupa dışında Kuzey Afrika ile Türkiye, İran, Afganistan ve Pakistan'da da görüldüğünü söyledi. Larvalarının doğada çürüyen bitkilerle beslendiğini, erginlerinin ise ilkbahardan sonbahara kadar gece saatlerinde uçtuğunu vurgulayan Koçak, gergedan böceği çılgınlığına kapılanları bu sözlerle uyardı:

"Böceğin 90 bin dolara satıldığını duyan vatandaşlar gergedan böceği yakalamaya başladı. Bazıları evcil bir hayvan gibi evlerinde besliyor. Bu hayvanları bir şekilde satarak para kazanmak isteyenler var. Bizler her ne kadar bu hayvanın satılmasının yasak olduğunu ve gergedan böceğinin koruma altında olduğunu söylesek de önüne geçemiyoruz. Son birkaç gündür yüzlerce gergedan böceği yakalandı. Bunlardan bazıları bize getiriliyor biz de bunları tekrar doğal yaşam alanlarına bırakıyoruz. Bu hayvanlar evlerde beslenmez. Bu şekilde yakalanırsa nesli tükenecektir ama maalesef bazı vatandaşların bunu ticari amaçla kullanmaya başladığını görüyoruz. Vatandaşlardan bu konuda duyarlılık bekliyoruz."

Benzer Haberler

icon_close
icon_close
Karnaval.com'u hangi dilde görmeyi istersin?
Hangi ülkenin eğlence ve yaşam haberlerini takip etmeyi tercih edersin?