Biraz bekleteceğiz...Bilgilerini kontrol ediyoruz.
icon_player_arrow_down

Radyo dinlemek için
ADBLOCK
eklentisini kapatıp sayfayı yenilemen gerekiyor.

TAMAM
icon_player_favorite ŞARKIYI FAVORİLERİNE EKLEMEK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAP.
icon_player_volume icon_player_mute

saniye sonra kapanacak.

CANLI RADYO

MÜZİĞİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Müzik Terapi nedir? Müziğin sağlık üzerinde ne gibi etkileri var? Müziğin olası yan etkileri neler?

“İnsan ıstırabını dindirmek bir şarkıyı kullanabilme olanağı ile bağlantılıdır.” (Yunan atasözü)

Bütün evren bir titreşim halindedir. Bu her şeyin bir ses oluşturduğu anlamına da gelir. İki şey aynı frekanstaysa, birbiriyle rezonans (tınlama) yapar. Vücudumuzun değişik kısımlarının (organlar-kemikler-dokular ve farklı vücut sistemlerimiz) hepsinin kendine özgü belli yankı yapan frekansları vardır. Bunlar, birlikte bir armonik bileşim oluşturur.

MÜZİK TERAPİ NEDİR?

Bedenin çeşitli bölümlerindeki hücresel titreşimler değişik nedenler yüzünden bozulduğunda buna “hastalık” denir. Rezonans yapması için bozulmuş hücreye yeni bir dışsal titreşim verilebilir, böylece hücrenin kendine özgü titreşimi yeniden sağlanır. Müzik terapi, bu ses biliminin tedavi amaçlı olarak müziğin kullanılmasını hedef alır.

KULLANIMI ESKİLERE DAYANIR

Müzik terapi, bireylerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada müziği ve müzik aktivitelerini kullanan uzmanlık dalıdır. Müzik terapide ritim, melodi ve armoni gibi müzik unsurları tedavi amaçlı kullanılır. Eski tarihlere dayanan kullanım alanları mevcuttur.

Apollon, kaygıların hafifletilmesi; Pisagor öfke kontrolü, umut aşılama; Homeros kanama problemleri, Gallen böcek ısırmaları gibi konularda müziği kullanmıştır.

Antik Yunan’ da müziğin kullanımı epilepsi, depresyon, sıla hastalığı-melankoli, mani, cinnet, somnambulizm, letarji, katatoni, histeri, felç, afazi, tarantizma, gut, ateşli hastalıklar, romatizma, çeşitli ağrılar, veba, kızamık, kuduz konularında etkili olmuştur.

M.Ö. 3000-2000 yılları arasında Anadolu’ya yerleşen Oğuzlar’ın müziği, Şaman müziğine kaynak gösterilir. Şamanların, davulu ve Kırgız Türkleri’nde Baksı denen kopuzcuların, kopuzu sihir ve tedavide kullandıkları ve bu kişilerin de kutsal sayıldıkları, halk içinde insan ruhunun uzmanı olarak maneviyatlarına eşlik ettikleri bilinir. Kırgız Türklerinde baksı, bir nevi şamandır ve müzik, şiir ve dansla hastasını iyileştirmeye çalışır.

Londra Kraliyet Müzik Terapi Okulu‘nda otistik çocukların adaptasyonunda, Macaristan’da çocuk eğitiminde ve çeşitli ülkelerde de beyindeki TETA dalga aktivasyonunu artıran parapsikolojik çalışmalarda ve konsantrasyon artırıcı eleman olarak kullanılan pentatonizm kökeni Türklere dayanır.

HER YÖNDEN ETKİSİ VAR

Müzik terapisti, temelde hastanın sağlığının düzelmesine kognitif fonksiyonlar, motor beceriler, duygusal ve efektif gelişim, davranış ve sosyal yetenekler ve yaşam kalitesi gibi çeşitli alanlarda müzik deneyimlerini doğaçlama, şarkı söyleme, şarkı yazma, müziği dinleme, müzikle hareket etme) kullanarak tedavi yöntem ve hedeflerine ulaşarak yardımcı olur. Uygulama, birebir kişiyle veya grup ile birlikte, aktif katılımcı veya pasif dinleyici şeklinde, doğaçlama veya belli bir müzik üzerinden yapılabilir.

Müzik terapide olası yan etki ve komplikasyonlar

Müzik terapisti, farkında olmadan hastaya müzikal bir saldırıda bulunabilir. Ana duygu göz ardı edilerek, aktif olmayan duyular provake edilebilir.

Müzik terapisti, hasta ile birlikte müzik çalışmalarında öyle eğlenir ki hastanın ihtiyaçlarını gözden kaçırabilir. Terapistin kendi terapi sürecinden geçmesi önemlidir.

Müzik terapisti, uygun olmayan müzik seçimi yapabilir (Soykırımdan kurtulan birisine Wagner dinletmek gibi /Alman kökenli besteci).

Müzik terapistinin enstrüman seçimi yanlış olabilir (Yaylı çalgıların genel olarak depresif duyguyu tetiklemesi gibi)

Müzik terapisti, duygusal tepkilerde kontrol sorunu yaşayabilir.

Müzik terapistinin sağladığı müziğin içeriği uygun olmayabilir (Sözlü müziklerde bu konu daha dikkat çekicidir)

Müzik terapisti, müzikojenik epilepsiyi tetikleyebilir (Nörolojik bir süreçtir)

Müzik terapisti, psikotik atağı tetikleyebilir (Yanlış enstrüman seçimine bağlı olarak örneğin, gong kullanımı).

Müzik terapisinde seçilen müziğin kişiye ve çalışma konusuna uygun olması önemlidir. Müziğin doğru kullanımı ile tedavi edici bilimsel literatürle ispatlanmış bir yanı vardır. Nietszche’nin de dediği gibi: “Müziksiz bir hayat hatadır.” (kaynak)

Benzer Haberler

  • CAN BONOMO'DAN PANDEMİ SONRASI İLK KONSER!
    MüzikCan Bonomo'dan Pandemİ Sonrasi İlk Konser!Can Bonomo, pandemi nedeniyle ara verdiği canlı performanslarına 7 Ağustos Bodrum Antik Tiyatro ve 8 Ağustos Çeşme Açıkhava yaz konserleri kapsamında tekrar başlıyor.
    CAN BONOMO'DAN PANDEMİ SONRASI İLK KONSER!
  • HANDE YENER'DEN SEVENLERİNE MÜJDE
    MüzikHande Yener'den Sevenlerİne MÜjdeHande Yener hayranlarının merakla beklediği 20.yılına özel Carpe Diem albümünü iki parçaya böldü.
    HANDE YENER'DEN SEVENLERİNE MÜJDE
  • ZİYNET SALİ’DEN YAZA ÖZEL SİNGLE
    MüzikZİynet Salİ’den Yaza Özel SİngleBaşarılı isim Ziynet Sali, 'Kalbim Tatilde' single'ını sevenleriyle buluşturdu.
    ZİYNET SALİ’DEN YAZA ÖZEL SİNGLE
  • KAŞ’TA KLİP!
    MüzikKaŞ’ta Klİp!Soner Arıca’nın geçtiğimiz hafta müzikseverlerle buluşturduğu, söz ve müziği kendisine ait ‘Çözelim Düğümü’ single’ı kliplendi.
    KAŞ’TA KLİP!
  • ‘KİMİSİ ADIMI HATIRLAMAZ, DİNLE HATIRLANIR…’
    Müzik‘kİmİsİ Adimi Hatirlamaz, Dİnle Hatirlanir…’'Dinle' şarkısıyla 1997 yılında Eurovision’da ülkemizi temsil eden ve üçüncü olan Şebnem Paker yıllar sonra o süreci anlattı.
    ‘KİMİSİ ADIMI HATIRLAMAZ, DİNLE HATIRLANIR…’
  • SEZEN AKSU’DAN SİMGE’YE UĞUR HEDİYESİ
    MüzikSezen Aksu’dan Sİmge’ye UĞur HedİyesİPop müziğin başarılı temsilcilerinden Simge, 5 Ağustos’ta gerçekleşmesi planlanan Harbiye konseri öncesi Sezen Aksu’dan uğur hediyesi aldı.
    SEZEN AKSU’DAN SİMGE’YE UĞUR HEDİYESİ
icon_close
icon_close
Karnaval.com'u hangi dilde görmeyi istersin?
Hangi ülkenin eğlence ve yaşam haberlerini takip etmeyi tercih edersin?