Tüm Podcast Bölümleri
- 23.01.2025 10:00Mutfaktan Sesler -bölüm 101- Restoranların Hikâye Anlatıcıları
Mutfaktan Sesler’in yeni bölümünde 2025 Michelin Servis Ödülü’nü kucaklayan Nicole adına Hakan Karaca ve Ülkü Demirtiken Şahar’ı ağırlıyoruz. Dünyada da sınırlı sayıda restoranın aldığı bu ödülün ışığında restoran servisindeki kritik başarı faktörlerini konuştuk. Servis ekibiyle mutfak ekibinin koordinasyonunun önemine değindik, servis ekibinin restoranın tüm hikayesini ziyaretçilere anlatan kahramanlar olduğunu hatırladık. Nihayetinde mükemmel yemek ve güzel ambiyansı kusursuz bir servis anlayışının içerdiği sosyoloji, psikoloji, satış & pazarlama doneleriyle birleştirdiğimizde, bunun sonucu olarak gelen misafir memnuniyetinin pek de sürpriz olmadığını fark ettik. Nicole’ün samimi ama profesyonel servis anlayışını şekillendiren incecik çizgilerin üzerinde dolaştık. Modernize Türk mutfağını yorumlayan menüsü, yerli şarapları, eşsiz manzarası ve halihazırda taşıdığı Michelin yıldızına eklediği ödüllü servis anlayışı ile dört dörtlük bir misafir deneyiminin inceliklerine kulak vermiş olduk.
50:32" - 15.01.2025 10:00Mutfaktan Sesler - 100. Bölüm Özel
Mutfakta Sesler’in bugüne kadarki en kalabalık bölümü! Tam 100 bölümdür gastronomi dünyasındaki her konuya farklı konuklarla yeni bakış açıları getirerek merak etmeye, keşfetmeye, öğrenmeye devam ediyoruz. Mutfaktan Sesler’e sesiyle, bilgisiyle, birikimiyle, fikirleri ve vizyonuyla değer katan tüm değerli konuklarımıza, host’larımıza ve Mutfaktan Sesler’in değerli dinleyicilerine teşekkür ediyoruz. 100 bölümlük bu yolculukta bizlere eşlik ettiğiniz için hepinize teşekkür ederiz. Daha yüzlerce bölümde görüşmek üzere!
19:12" - 08.01.2025 10:00Mutfaktan Sesler - Bölüm 99 - Mutfak Hem Bilimsel Hem Rastlantısal
MSA’nın Podcasti Mutfaktan Sesler bugün mutfağa transfer olmuş bir bilim insanını, Serhan Hasdemir’i ağırlıyor. ODTÜ’de biyoloji ve yan dal olarak gıda mühendisliği eğitimi alan, ancak canlı bilimiyle ilgili teorik altyapı yeterli gelmeyince mutfağa merak salan Serhan şef, sektöre ilk adımını bir restoranda bulaşıkçı olarak atmış. Mutfağın onu büyülemeye devam ettiğini görünce MSA’da Chef & Owner Uzun Dönem Profesyonel Aşçılık eğitimini alan şef, mesleki networkünün önemli bölümünü eğitim ve staj döneminde edindiğini belirtiyor. Serhan Şef’i dinlerken bu sektördeki usta-çırak ilişkisinin önemini ve mesleğin her adımını görmenin bir mutfak profesyoneline kattıklarını bir kez daha anladık. Serhan Şef’i biyolog ve gıda mühendisi temelli bir şef olarak dinlerken bilimsel perspektifle mutfakta olmanın ne kadar eğlenceli olduğunu fark ettik. Tüm mutfak reaksiyonlarının bilimsel hikayesini bilmek gibi eğlenceli bir artının yanı sıra, bilim insanı olarak gıdaya bakmanın karamsar yanları da olduğunu gördük. Dünyanın gıda sisteminin sorunlu, gidişatının ise kötü olduğunu belirtmeden duramayan Serhan Şef’in gıdayı hem bireysel hem sektörel olarak bir harekete geçme alanı olarak görmesinden feyz aldık. Bilimin gıda krizine farklı ve ilham verici iş birlikleriyle çözüm bulmasının hayalini kurduk. Mutfağın hem bilimselliğe hem de rastlantısallığa alan açan kapsayıcılığına hayran olduk. Lisedeki fen derslerinin bile aslında çok daha eğlenceli olabileceğine hayıflandığımız bu bölümü kaçırmayın.
25:51" - 25.12.2024 10:00Mutfaktan Sesler - Bölüm 98 - Eşleşme Yerel, Başarı Global
MSA’nın Podcasti Mutfaktan Sesler’in yeni bölümünde konuklarımız Urla Vino Locale’nin Michelin Sommelier Ödülü sahibi kurucu ortağı Seray Kumbasar ve gastronomi araştırmacısı Merin Sever.
Urla’da mevsimsellik ve sürdürülebilirliği 40 günde bir değişen menüsünde yer verdiği yerel malzemelerle uygulayan Vino Locale, bir Michelin yıldızı ve bir Michelin yeşil yıldızının yanına Türkiye'de ilk kez takdim edilen Sommelier Ödülü'nü de geçen yıl ekledi. Bölgenin ilk şef restoranı olan Vino Locale, kendilerine yeşil yıldızı getiren tüm pratikleri zaten kendi iş yapış şekilleri olarak tarif ediyor. Yağmur suyunu biriktiren, yerel üreticiyi güçlendiren ve işe alımlarını bölgeden yapan restoran, sürdürülebilirliğin ancak bölgeye değer katmakla sağlandığına inanıyor.
Seray Kumbasar’ın dekorasyona, şarap kavına milyonlar yatıran bir restoranın insana da yatırım yapmakla sorumlu olduğu görüşüne sonuna kadar katıldık. Anlaşmalı tarım, üreticilere yıllık ödeme yapma, pazarlık yapmama gibi tedarik prensiplerine hayran kaldık. Dünyanın en büyük lüksü taze taze dalından koparabilmek olduğunu hatırladık. Aynı topraktan çıkan yemek ve şarabın en güzel birbiriyle eşleştiğine hemfikir kaldık. Ödüllerin sektöre en güzel hediyesi olan yabancı misafirlerin doldurduğu masalarla gurur duyduk. Salı öğlen servisinde hizmet vermeyen Vino Locale’nin tüm ekip yeni yemekleri ve şarapları tatmak, yeni eşleşmelerin hayalini kurmak, fikir alışverişi yapmak için kurduğu aile sofrasına bir sandalye çekmiş kadar olduk.
Kimse ödül almak için restoran açmıyor ama emeğin takdir gördüğünü görmek şahane. Tüm yerel üreticilerle, bağlardan mutfağa bu sektöre emek veren herkesle, Urla karası ve Misket’le, kınalı bamya ve sakız enginarla gurur duyduğumuz bir bölüm oldu.
54:32" - 12.12.2024 14:33Mutfaktan Sesler - Bölüm 97 - Dünyanın En Güzel Manzaralı Mutfağı
MSA’nın Podcasti Mutfaktan Sesler bu bölümünde denizler ötesinden bir konuğu, MSA Aşçılık mezunu süperyat şefi Melda Zeytin’i ağırlıyor.
Mutfak tutkusunu denizcilikle birleştiren Melda Şef aslında çocukluğu denizde geçen bir yelken yarışçısı. Meslek olarak da dünyanın en güzel manzaralı mutfaklarında çalışmayı seçmiş. Melda Şef’in Norveç’t bir balıkçı teknesinden ultra lüks bir megayatta çalışma tecrübelerini dinledik. Dünyanın farklı yerlerinden misafirler ağırlayan charter teknelerinde misafirlerden yemekler, reçeteler, teknikler öğrenen Melda Şef’le bir yat şefininin 05:30’da ekmek mayalayarak başlayan bir iş gününü birlikte yaşadık. “Yok demek yok” mottosuyla gün boyunca misafirlerini ağırlayan şefle mutfaktaki kamerasından yemek masasını izlemenin heyecanını paylaştık. Kısıtlı uyku saatleri, karadan uzak geçirilen süreler ve çetin hava koşulları gibi zorlukları anladık. Bir kesme tahtası kadar alan ve tetris gibi düzenlenen bir depolama alanıyla çalışan yat şeflerine bir kez daha hayran kaldık. Bu mesleğin gerektirdiği üç beceriyi de Melda Şef’ten aldık: empati, esneklik ve ekip çalışması. Yemeğe, denize veya her ikisine birden tutkun olanlardansanız güverteye bir sandalye de siz çekin ve bu bölümü kaçırmayın.
36:52" - 27.11.2024 14:36Mutfaktan Sesler - Bölüm 96 - Karadeniz'in Antik Şarap Kültürü
MSA’nın Podcast’i Mutfaktan Sesler bugün Gizem Billur Duyar’ı ağırlıyor. MSA Profesyonel Aşçılık eğitimini tamamladıktan sonra arkeolojiye merakını gastronomiye düşkünlüğüyle birleştirip arkeogastronomi alanına yönelen, MSA’nın kütüphanesinde şarapla ilgili kaynaklarla tanışan ve ilgisini bu alana yönelten Duyar, arşivlerde gördüğü Karadeniz’deki şarap üretimini canlandırmak için ortaklarıyla birlikte Kerasus Wine’ı bir proje olarak başlatıyor. 1938’de Ordu’daki son şarap imalathanesinin kapatılmasının ardından devam etmeyen üretimi araştıran Udo Hirsch’in bir bağ bozumu süresi boyunca öğrencisi oluyor. Giresun’ndan gelen ilk isabella üzümüyle küplerde ilk ürünlerini deneyen Kerasus Wine, pandemide herkesin kendini ekmek yapmaya verdiği dönemde üretkenliği küp şarabında buluyor. Antik bir şarap üretim metodu olan küp şarapçılığını günümüze uyarlayan Duyar ve ortakları, natürel şarapta standart tutturmanın imkansıza yakın olduğunu artık kabullenmişler. Türkiye’de şarap üretimine dair eski ev sahiplerinin bıraktığı bazı reçeteler hariç yazılı kayıt olmadığına üzüldük, bazı müzelerde tabletlerin üzerinde reçetelere denk gelindiğini duyunca şaşırdık. Karadeniz’de keşke şarap üretiminin fındık ve çay gibi şöhreti olsa, hatta turizmi yapılsa diye hayal kurduk. Kerasus’un özverili çabalarının “Bu sene sana veremem ben kendim şarap yapacağım” dedirttiği yerel halkın heyecanına mutlu olduk. Yeme-içme kültürünün insanları, doğayı ve geçmişten günümüze tüm zamanları bir araya getirme gücüne bir kez daha hayran olduk. Asmaların altında dinlediğinizi hayal ettirecek bu bölümü kaçırmayın.
20:25" - 20.11.2024 10:00Mutfaktan Sesler - Bölüm 95 - Gıdanın Modası Olmaz
MSA’nın Podcast’i Mutfaktan Seslerin özel serisi “Samimi Sürdürülebilirlik”in yepyeni bölümünde Beyhan Uzunçarşılı’yı ağırlıyoruz.
Kendini şehirli bir toprak insanı olarak tanımlayan Beyhan Hanım, 40’ından sonra üniversite sınavına girip ziraat okumuş. Şehir bahçeciliğinin en güzel öreklerinden biri olan Urban Garden’ı 2010 yılında 12 dönüm arazi üzerine kurmuş. Betona baktıkça insan beyninin de betonlaştığını fark ettikten sonra İstanbul’da tarıma çok elverişli bir toprak olduğunu ve keşfedilmeyi beklediğini anlayan Uzunçarşılı, insanın doğaya bağlı bir canlı olduğunun, dengeyi bozduğumuz zaman büyük şehirde de köy yerinde de aslında yaşamamız için gerekli olan kaynaklara zarar verdiğimizin altını çiziyor. Nihayetinde her şeyi bizim tercihlerimiz şekillendiriyor, mesele neyi çoğaltmayı, neyi yok etmeyi tercih ettiğimiz. Üreticinin yalnız bırakılması ve gıda üretimini domine eden “moda gıda”ların sektöre en çok zarar veren unsurlar olduğunu belirten Uzunçarşılı’nın uyarılarıyla biz de pandemiyi ne çabuk unuttuğumuza şaşırdık, doğayı gözlemleyerek insanın küçüklüğünü anlayabileceğimizi konuştuk. En büyük evi, en arabayı hepimiz için hedefe koyan kapitalizmin, bize küçük ve ulaşılabilir olanın ne kadar değerli olduğunu unutturduğunu fark ettik. Bireysel tüketimimiz için balkonumuzda bile yeşillikler yetiştirmenin hazzının ve tadının hayalini kurduk. Son zamanlarda içi hepten boşaltılmış sürdürülebilirlik kelimesinin, aslında yaşamın devam etmesinden başka hiçbir şey olmadığını hatırladık. En son ilkokulda pamuk arasında fasulye filizlendirenlerdenseniz, bu bölüme dikkatle kulak vermenizi öneririz.
40:32" - 13.11.2024 10:00Mutfaktan Sesler - Bölüm 94 - Yenilikle Geleneğin Buluşması
MSA’nın Podcast’i Mutfaktan Sesler bugün Bebek Balıkçı’nın 3. kuşak temsilcisi Zeynep Petek Dursun’u ağırlıyor. 52 yıldır restoran, ondan öncesinde de gazino olarak hizmet veren 70 yıllık bir aile işletmesinin, Bebek semtinin mihenk taşlarından biri haline gelme hikayesini konuştuk. Zeynep Hanım’la markanın yarım asrı aşkın yolculuğunu, hem klasiklere hem güncel trendlere yer veren, kendi içinde koruduğu özgünlüğünü masaya yatırdık. Çok eskiden bir balıkçı kasabası olan Bebek’in mahalle kültürünün bir parçası haline gelen Bebek Balıkçı’nın başarısının sırrını sıkı bir ekip çalışmasında, yenilikle geleneğin iki kuşağın bir arada çalışarak kurduğu doğru dengesinde, aracısız tasarlanan tedarik süreçlerinde bulduk. Kendi yemek önerileriyle gelen müdavimleriyle, ilk ziyaretlerinde karşılaştıkları misafirperverliğe hayran kalan yeni misafirleriyle Bebek Balıkçı’nın şubeleşerek büyüme veya farklı dikeylerde markalaşmaya dair iç değerlendirmelerine kulak misafiri olduk. İlk ziyaretimizde mutlaka tatmak üzere meşhur salatasını, bebek kalamarını ve balık böreğini aklımızın bir kenarına not aldık. Hepimize denize nazır bir balık keyfinin hayalini kurduran bir bölüm oldu, hem de tam mevsiminde.
20:34" - 05.11.2024 10:00Mutfaktan Sesler - Bölüm 93 - Ekosistemi Dönüştüren Mandalar.
MSA’nın Podcasti Mutfaktan Sesler’in yeni bölümünde konuğumuz, İngiliz sanatçı ikilisi Cooking Section'un Istanbul'daki manda yetiştiricileriyle ilgili yürüttüğü CLIMAVORE × Jameel at RCA projesinin koordinatörü Kubilay Ercelep. Aslen mimar olan, ancak eğitimini tamamladıktan sonra sergi tasarımı, kültür sanat ve kent politikalarında deneyim edinen Kubilay’dan, Serkan Taycan’ın İstanbul Bienali’nde sergilenen performatif işi İki Deniz Arası’ndan günümüze, İstanbul çevresindeki sulak alanları ve biyoçeşitliliği dinledik. Mandacılığın tarihi, çevresel önemi ve mutfak mirasını belgelemeyi amaçlayan Çamuralem Muhallebicisi’nin uzun süreli araştırma projesinin bir sonucu olarak kalıcı hale gelmesine heyecanlandık. Kentleşmeyle birlikte zarar gören ekosisteme ve onun etrafında şekillenen tarihi yemek geleneklerine destek olmak için yapılabilecek işlere kafa yorduk. Bulundukları yörede yeniden doğa yaratan, ekosistemin dönüşümüne liderlik eden mandalara hayranlık duyduk. 2025’in Manda Festivali için ajandalarımıza notlarımızı aldık. Coğrafyayla iç içe bir gıda tüketim bilinci edinmeye, yerel üreticileri desteklemeye, soframıza koyduğumuz ürünün markette yetişmediğini tüm çocuklara ve gençlere öğretmeye de söz verdik. İstanbul’da de sağlıklı, ucuz ve sürdürülebilir gıdaya erişebilmek için sahip çıkmamız gereken yeşil çeperi bize hatırlatan bu bölümü kaçırmayın.
26:26" - 31.10.2024 10:00Mutfaktan Sesler - Bölüm 92 - Hiçbir Canlı Hayatta Kalmak İçin Bizim Kadar Çabalamıyor.
MSA’nın Podcast’i Mutfaktan Sesler bu bölümde, biyoloji-fizyoloji-sinirbilim çerçevesinde insan doğası hakkında paylaştığı akademik ve hayata dair bilgilerle insanın merak hissini harekete geçiren bir bilim insanını, Prof. Dr. Sinan Canan’ı ağırlıyor. Sinan Hoca’ya MSA’nın iki temel yapı taşı olan yemek ve eğitim alanlarında sorularımızı sorduk, bilimsel bilgiyi insan olmaya dair içsel bilgelikle yorumladığı yanıtlarıyla insanı, toplumu ve hayatı anlamaya dair ufkumuzu açtık.
İnsanlığın doğayla en eski etkileşimlerinden biri olan beslenmenin, modern çağın en büyük sağlık sorunlarının da sebebi olduğunu, evrimsel ayarlarından uzaklaşan modern insanın zorlantılarını konuştuk. Yemeği paylaşmak ve bir sosyalleşme aracına dönüştürmek evrimin parçası, ama onu kötü bir alışkanlığa dönüştürenin yemekle ilgili kültürel kodlarımız olduğunu anladık. Beslenme seçimlerimizin aslında kendimizi hangi hammaddeyle inşa ettiğimizi belirleyen bir tercih olduğunu fark ettik. Yokluk devirleri için tasarlanmış insan bedeninin günümüzün dengesiz bolluk döneminde tökezlemesini; bunun bir çıktısı olarak insanın gıdayla ilişkisinde duyguların rolünü irdeledik. Sinan Hoca’yı bulmuşken Türkiye’de eğitim sisteminin hızlı bir değerlendirmesini aldık, mesleki eğitimin hem bugününün karnesini hem de geleceğe dair taşıdığı umut verici potansiyeli değerlendirdik. Yüzyıllardır dünyayı değiştiren insanların eli erken yaşta iş tutanlar, yoğunlaştırılmış ve ustalardan aldığı eğitime yaratıcılığını katanlar olduğunu konuştuk.
Sinan Hoca’ya sorduğumuz onlarca soruya yenilerini ekleyerek, beslenme ve eğitim gibi hayatın içindeki en temel konulara yepyeni bir bakış açısı geliştirerek kaydettiğimiz, lezzetli bir bölüm oldu. Öğrenmenin kendisine tutkun herkesin keyifle dinleyeceğine eminiz.
48:22"
EN YENİ BÖLÜMLER
- 26.01.2025Four Israelİ Hostages And 200 Palestİnİan Prİsoners Released İn Gaza DealGlobal News Podcast
- 25.01.2025Metro Mornİng 012Metro Morning
- 24.01.2025Bond… James BondYanında İyi Gider
- 24.01.2025Anlatamadim 548Anlatamadım
- 24.01.2025RadyotÖr 006Radyotör
- 24.01.2025Cuma Raporu #347Hardware Plus
- 23.01.2025Emtİa Nedİr?Yatırım Üçgeni
- 23.01.2025Mutfaktan Sesler -bÖlÜm 101- Restoranlarin HİkÂye AnlaticilariMutfaktan Sesler
- 21.01.2025086 GenÇlerİn SÜrdÜrÜlebİlİrlİk Vİzyonuna SÜrdÜrÜlebİlİr YaŞam Festİvalİ EtkİsİSürdürülebilir Yaşam Okulu
- 21.01.2025Enteresan Korkular - 1173. BÖlÜmDoğan Canlı Yayında