Biraz bekleteceğiz...Bilgilerini kontrol ediyoruz.
icon_player_arrow_down
/radyolar/superfm

Radyo dinlemek için
ADBLOCK
eklentisini kapatıp sayfayı yenilemen gerekiyor.

TAMAM
icon_player_favorite ŞARKIYI FAVORİLERİNE EKLEMEK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAP.
icon_player_volume icon_player_mute

saniye sonra kapanacak.

HEMEN DİNLE

MUTFAKTAN SESLER

MSA İSTANBUL, ERDEM DİLBAZ, CAN SUNGUR, BARIŞ SELİMOĞLU

Mutfaktan Sesler, yeme-içme sektörünü; farklı konular ve farklı bakış açıları ile ağırlamak için yola çıktı. Konuşulacak çok şey var, bakalım o konuya ne zaman sıra gelecek? Mutfak Sanatları Akademisi sunar.

Tüm Podcast Bölümleri

  • Mutfaktan Sesler - Bölüm 85 - Soğan doğramak öğrenilir, peki ya hal tavır?
    24.07.2024 10:00Mutfaktan Sesler - Bölüm 85 - Soğan Doğramak öğrenilir, Peki Ya Hal Tavır?

    MSA’nın Podcast’i Mutfaktan Sesler’in özel serisi Yurt Dışında Şef Olmak, Şef Sina Sucuka’nın ev sahipliğinde devam ediyor. Bu bölümde konuğumuz Olivia Benbanaste. Gastronomi eğitimini tamamladıktan sonra hiç vakit kaybetmeden yurt dışı macerasına atılan, New York’tan Avustralya’ya geniş bir yelpazede edindiği deneyimleri bizle paylaşan Olivia Şef, pandemi döneminde başladığı işini halen sürdürüyor ve evinin mutfağında pişirdiği ürünlerini Londra’da farklı satış noktalarında müşterileriyle buluşturuyor. Simit, açma, borekitas gibi lezzetlerin uluslararası müdavimlerinin oluşmasını sağlayan işi Olivia Şef’e mutluluk, Londra sakinlerine de yepyeni bir lezzet yolculuğu getiriyor. Brexit’ten küresel çikolata krizine kadar dünya dertlerine de değinmeden geçmediğimiz bu bölümde Olivia Şef’ten mutfakta birlikte çalışacağı ekibe dair en önemli beklentisini öğrendik ve hatta bölümün başlığına taşıdık: Mutfakta birine soğan doğramayı her zaman öğretebilirsin, ama tavır problemi varsa maalesef yapacak bir şey yok. Londra’da bir açık hava pazarında zeytinli açma yiyerek serin havanın keyfini çıkardığımızı hayal ettiren bu keyifli bölümü kaçırmayın.

    42:38"
  • Mutfaktan Sesler - Bölüm 84 - Her Zaman Bir Yolu Var
    17.07.2024 10:00Mutfaktan Sesler - Bölüm 84 - Her Zaman Bir Yolu Var

    MSA’nın Podcast’i Mutfaktan Sesler’in özel serisinde yurt dışında çalışan şeflere kulak vermeye devam ediyoruz. Bu bölümde konuğumuz Şef Ceren Tekşen. Ceren Şef’ten, flying chef’lik tecrübesinden Chez Panisse’de yaptığı staja, Avustralya macerasından şu anda çalışmayı sürdürdüğü Akyaka’ya kadar uzanan yolculuğuna kulak verdik. Yurt dışında çalışan bir şef olarak tanıştığı yepyeni malzemelerini, alışmaya çalıştığı çöp ayrıştırma pratiklerini, Dubai balık halinin baş döndürücü çeşitliliğini, çok oturmuş sistemlerde çalışmanın sonraki iş yerleri için beklentiyi yükseltmesini dinledik. Dünyanın farklı kültürlere alışık yerlerindeki kapsayıcılığı ve bir yabancının oradaki varlığını zenginlik olarak gören toplumların verdiği his bizi cesaretlendirdi. Bu maceraya atılmak isteyen şeflerin attıkları küçük de olsa ilk adımın uğuruna, gerekirse stajla başlayıp ilk gidişi uzatmaması gerektiğine inandık. Ceren Şef’in yurt dışında tecrübe edinmek isteyen şeflere ve şef adaylarına en önemli tavsiyesi olan yoğun çalışma temposuna kendini hazırlamayı not ettik ve bir kez daha emin olduk: Gitmek isteyen, şansını denemek isteyen için bir yol her zaman var.

    42:55"
  • Mutfaktan Sesler - Bölüm 83 - Tarım, Toplum ve Teknoloji
    11.07.2024 10:00Mutfaktan Sesler - Bölüm 83 - Tarım, Toplum Ve Teknoloji

    MSA’nın Podcast’i Mutfaktan Seslerin özel serisi “Samimi Sürdürülebilirlik” devam ediyor. Bu bölümde Sakarya Üniversitesi Araştırma Görevlisi Doktor Kübra Yüzüncüyıl’ı ağırladık ve tarım ve gıda çalışmaları, insan-gıda etkileşimi alanlarında yürüttüğü çalışmaları konuştuk.

    Tarımda dijitalleşmeyi ve bunun sürdürülebilirliğe katkısını çokça konuştuğumuz bu bölümde konunun toplumsal yansımalarını da ele aldık. Tohumdan hasata, hatta tedarik sürecine otonom mekanizmaların kullanımının endüstriyel üreticiler kadar çiftçiye de faydası olup olmadığını sorguladık. Kaynaklar hızla azalıp kirlenirken, dünya nüfusu büyük bir hızla artar ve tarımsal üretim kapasitemiz daha büyük bir hızla azalırken, tarımda dijitalleşmeye biçilen mutlak kurtarıcı rolünün gerçek dışılığını konuştuk. Teknolojiyi toplumu anlamada bize ipuçları sunan bir mekanizma olarak gördüğümüzde, çiftçilerin ziraat mühendisleri kadar teknolojik okur-yazarlığı olmayışının yarattığı sorunları gördük, ekosistemdeki tüm oyuncuları veriyi anlamlandırabilecek donanıma getirmedikçe bu eforların yaygınlaşması ve ölçeklenmesinin imkansızlığını fark ettik. Tarım bilgisinin nesilden nesile aktarımının farklı nedenlerle kesintiye uğrayışını, enformasyonun kadim bilgiye dönüşememesini ele aldık. Ekonomik kaygılar ekolojik kaygıların önüne geçtiğinde neler olduğunu gördük, tarım ve gıda uygulamalarını ekolojik açıdan duyarlı, ekonomik olarak uygulanabilir ve sosyal açıdan adil bir hale getirilmesi için önümüzdeki uzun yolculuğu keşfetmeye başladık. Sona gelirken İstanbul’un kentleşme politikalarının yol açtığı iklim değişikliği sonucunda kuzey ormanlarının ve sulak alanların korunması için hayata geçirilen Manda Müşterekleri projesini dinledik. Tarım, toplum ve teknoloji üçgeninde yepyeni bilgiler edindiğimiz ve farklı bir perspektif kazandığımız bu bölümü kaçırmayın.

    37:11"
  • Mutfaktan Sesler - Bölüm 82 - Konuşmaya vaktin varsa mutfakta bir şeyler yanlış gidiyordur
    03.07.2024 10:00Mutfaktan Sesler - Bölüm 82 - Konuşmaya Vaktin Varsa Mutfakta Bir şeyler Yanlış Gidiyordur

    MSA’nın Podcast’i Mutfaktan Sesler’in özel serisi Yurt Dışında Şef Olmak, yepyeni bir konukla geri döndü. Bu bölümde konuğumuz, yurt dışında profesyonel mutfak kariyerini sürdüren Büşra Yosmaoğlu, nam-ı diğer Shycook. Yurt dışı deneyimine Arjantin gibi zor bir lokasyonu dahil eden, yeme-içme sektöründe pek çok insanın işini kaybetme endişesi taşıdığı pandemi döneminde yakaladığı fırsatla private chef olarak bambaşka bir yola giden Büşra Şef’ten bize bir private chef’in her günü birbirinden heyecanlı iş hayatını dinledik. Büşra Şef’in en değerli tavsiyesini, bir şeyi yapmak için çok iyi olmayı beklemekten çıkıp konfor alanının dışına çıkmayı göze almayı kulağımıza küpe ettik. Çalıştığı profesyonel mutfaklardan edindiği, tescillenmeye layık sözü de bölümümüze ismini verdi: Konuşmaya vaktin varsa, o mutfakta bir şeyler yanlış gidiyordur. Çabaya, çalışkanlığa, hayatın akışına güvenerek hayallerini gerçekleştirmeye övgü niteliğindeki bu bölümü kaçırmayın.

    63:00"
  • Mutfaktan Sesler - Bölüm 81 - Balıkların Canı Yanar Mı?
    13.06.2024 10:00Mutfaktan Sesler - Bölüm 81 - Balıkların Canı Yanar Mı?

    MSA’nın Podcast’İ Mutfaktan Seslerin özel serisi “Samimi Sürdürülebilirlik” devam ediyor. Bu bölümde konuğumuz Future For Fish Program Direktörü Deniz Kıraç.

    Future For Fish yani Balıkların Geleceği, 2022 yılında Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneğinin bir programı olarak hayata geçmiş olan bir kampanya. Su ürünleri üretiminde dünyada üst sıralamalarda yer alan ülkemizde balıkların refahını gözeterek sektör ve hayvan hakları savunuculuğu arasında bir köprü görevi görüyor.

    Deniz Kıraç ile, sektörün sürdürülebilir, kaliteli ve sağlıklı bir konumda olması için üreticilere, tedarikçilere ve son tüketicilere düşen sorumlulukları konuştuk. Gıdanın sürdürülebilirliği ile hayvan refahı arasındaki ilişkiyi balıklardan başlayarak irdeledik, Balık yetiştiriciliğinde refah koşulları sağlanmasının bio-çeşitliliğe, insan sağlığına ve sürdürülebilirliğe olan katkılarını değerlendirdik.

    Balıkların hisseden varlıklar olduğunu, stres ve acıyı duyduklarını bazılarımız ilk kez öğrendik. Dünya balık yetiştiriciliği pazarının büyüklüğünü ve Türkiye’nin özellikle levrek-çipura üretiminde dünyada lider konumda olduğunu da.

    Hayvan refahını bu kez balıklardan yola çıkarak ele aldığımız ve belki de hayatımızda ilk kez balıklarla empati yaptığımız bu bölüme siz de kulak verin.

    26:25"
  • Mutfaktan Sesler - Bölüm 80 - Hayvan Refahı: Bir Sürdürülebilirlik Meselesi
    06.06.2024 10:00Mutfaktan Sesler - Bölüm 80 - Hayvan Refahı: Bir Sürdürülebilirlik Meselesi

    MSA’nın Podcast’İ Mutfaktan Seslerin özel serisi “Samimi Sürdürülebilirlik” devam ediyor. Konuklarımız 2018’de üç gönüllünün girişimiyle yola çıkan Kafessiz Türkiye kampanyasının büyüyerek dönüştüğü 2020’de Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’nden Emre Kaplan ile Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü Gıda dikeyinin Türkiye'deki temsilcisi olan Foodback’ten İlknur Şahin.

    Konuklarımızla gıda sürdürülebilirliğinde hayvan refahının yerini ve hayvancılık teknolojilerindeki gelişmeleri konuştuk.

    Uluslararası temel sürdürülebilirlik alanlarından biri haline gelmiş olan kafessiz yumurta kullanımının yaygınlaşması ve adil bir tedarik sisteminin sağlanması için kurumlara düşen görevleri, üreticilerden beklentileri ve tabii ki tüketicinin atabileceği adımları değerlendirdik.

    Endüstriyel hayvancılığın dünyamız için ne kadar yeni ve genç bir mesele olduğunu fark ettik, konuyu etik boyutundan biyolojik risklere kadar pek çok bakış açısını değerlendirdik. Bir kez daha sivil toplumun, ortak hassasiyetler paylaşan bireyler için birlikte hareket etmenin önemine değinmeden geçemedik.

    Hayvan refahını bir sürdürülebilirlik meselesi olarak ele aldığımız bu bölümü kaçırmayın.

    43:23"
  • Mutfaktan Sesler - Bölüm 79 - En Sürdürülebilir Olanı Anneanne Mutfağı
    29.05.2024 10:00Mutfaktan Sesler - Bölüm 79 - En Sürdürülebilir Olanı Anneanne Mutfağı

    MSA’nın Podcast’İ Mutfaktan Seslerin yeni özel serisi “Samimi Sürdürülebilirlik”in ilk bölümü karşınızda. Her yıl profesyonel eğitimlerinden 1200'ü aşkın mezun veren bir eğitim kurumu olarak, artık sadece mesleki teknik bilgi ile donanımın yeterli olmadığına, dünyanın ve gıdanın geleceğinin mutfak profesyonellerinin mesleklerinin sürdürülebilirliği için kritik önemde olduğuna inanıyoruz. Amacımız MSA'da buluşan herkesin farkındalığına katkı yapıp, değişim için aksiyonun bir parçası haline getirmek.

    Samimi Sürdürülebilirlik serisinin ilk konukları, gastronomi araştırmacısı ve editör Merin Sever ile MSA mezunu, Michelin Yeşil Yıldız sahibi Şef İbrahim Tunç. Sever ve Tunç ile dünyaya, coğrafyaya, iklime saygılı bir mutfak prensibinin samimi olması için neler gerektiğini konuştuk. Yerel üretimi destekleyerek karbon ayak izini azaltmak kadar üreticilere adil ödeme yapmanın da sürdürülebilirliğe dahil olduğunu, bu eforların samimi hale gelmesi ve amacına ulaşması için uçtan uca bir bütün olarak görülmesi gerektiğini konuştuk. Kaynakları korumak için mevsimine göre tabaklar çıkarmanın, atıksız mutfak önlemleriyle israfı engellemenin önemine değindik. Toplumsal bilinçlenme adına her malzemenin her mevsim temin edilebilir olmasına sevinmektense, domatesin çıktığına patlıcanın mevsimi geldiğine sevinenlerden olmayı önemsedik. Konuyu aslında büyük ve teknik kelimelerle süslemenin hiç gerekli olmadığını, anneannelerimizin mutfağının doğal akışında olan pek çok uygulamanın zaten sürdürülebilirlik adımları olduğunu gülümseyerek fark ettik. Eti idareli kullanmayı bilen, bir malzemenin her parçasını değerlendirip atığı azaltan, israfı ayıplayan büyüklerimizin yolundan gitmenin sürdürülebilirlik adına harika bir başlangıç olduğunu not aldık. Bu bakış açısıyla mutfakta geliştirebileceğimiz pek çok ileri dönüşüm pratiği olduğunu keşfettik. Sürdürülebilirlik yolunda samimi adımlarla başladığımız, dünyanın geleceği için birlikte taşıdığımız sorumluluğu hatırladığımız bu özel serinin ilk bölümünü kaçırmayın.

    57:02"
  • Mutfaktan Sesler - Bölüm 78 - Kök Köken Toprak
    22.05.2024 10:00Mutfaktan Sesler - Bölüm 78 - Kök Köken Toprak

    MSA’nın Podcasti Mutfaktan Sesler bu bölümde Karnaval sponsorluğunda gerçekleşen Foodie Fest’e konuk oldu, müzik ve lezzet dolu bir günde dinleyicileriyle buluştu.

    Bu bölümde konuğumuz MSA Profesyonel Restoran Servisi Eğitmeni Sabiha Apaydın Gönenli. Gönenli aynı zamanda, bu yıl üçüncüsü düzenlenen, yerel üzümlerin geçmişinin, bu gününün ve geleceğinin konuşulduğu Kök Köken Toprak konferansının kurucusu ve koordinatörü. Türkiye’nin dünyanın 5. En büyük bağ alanına sahip olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya topraklarımızda 1439 çeşit üzüm yetiştiğini? Hatta Fransa’ya 6. Yüzyılda ilk üzüm çubuğu ve köklerinin Anadolu’dan gittiğini? Biz bu kısacık bölümde çok şey öğrendik, Türkiye’de yetişen üzümlerin yalnızca %3’ünün şarap yapımında kullanıldığını, üzümün yaşamasının en önemli sebebinin de kuru üzüm, pekmez, sirke gibi yan ürünlerin üretimi ve ticareti olduğunu not aldık. Yerel üzüm ve şarap hakkında merak ettiğimiz pek çok bilgiyi edinmek için 9 Haziran günü Feriye’de gerçekleşecek Kök Köken Toprak Konferansı’nı heyecanla bekliyoruz. Orada görüşmek üzere.

    14:56"
  • Mutfaktan Sesler - Bölüm 77 - Antakya Mutfağı
    14.05.2024 10:00Mutfaktan Sesler - Bölüm 77 - Antakya Mutfağı

    MSA’nın Podcasti Mutfaktan Sesler’in bu bölümünde Antakya’dan misafirlerimiz var. Bu bölümde Barış Selimoğlu’na Lian Penso eşlik ediyor ve yemek araştırmacısı ve yazar Süheyl Budak, meşhur Sultan Sofrası ve Antakya Kahvaltı Evi’nin kurucusu ve sahibi Metin Tansal, Hatay Keşif Dergisi Mehmet Tanrıverdi’yi Uluslararası ödüllü şef Maksut Aşkar ile birlikte ağırlıyoruz. Antakya mutfağının geleneksek yemeklerini ve bu yemeklere dair anekdotları dinlediğimiz bu keyifli sohbet, Antakya’yı yaşatmak ve güzel günlerine kavuşturmak için attığımız adımlardan yalnızca biri. Siz de bu sohbetin bir parçası olmak isterseniz, Süheyl Budak'ın "Antakya Mutfağı" kitabında yer alan yöresel tariflerinden oluşan seçkiyi, Uluslararası ödüllü Şef Maksut Aşkar'ın MSA’nın App’i için derlediği dijital eğitimi satın alabilir, toplam 7 derse ilave olarak Metin Tansal ve Süheyl Budak’ın geleneksel Antakya lezzetlerine dair gerçekleştirdikleri sohbeti izleyebilirsiniz. Üstelik bu programdan elde edilen tüm gelir, Hayata Destek Derneği aracılığıyla Antakya Mutfağının gelişimi için kullanılacak. Antakya’yı, Antakya’nın neşeli, cıvıl cıvıl günlerini, dillere destan lezzetlerini hatırladığımız ve gelecek için umutlarımızı yeşerttiğimiz bu bölümü kaçırmayın.

    21:45"
  • Mutfaktan Sesler - Bölüm 76 - Bürokraside Kestirme Yok
    02.05.2024 10:00Mutfaktan Sesler - Bölüm 76 - Bürokraside Kestirme Yok

    MSA’nın Podcast’i Mutfaktan Sesler’in özel serisinde yurt dışında çalışan şeflere kulak vermeye devam ediyoruz. Bu bölümde aynı takvim gününde bile olmayan iki şefi buluşturuyor, Kanada’dan Avustralya’ya yaptığımız bu söyleşide Cenk Akkaya’yı ağırlıyoruz. Yurtdışındaki mutfak kariyeri 2018’de Meksika ile başlayan Cenk Şef, evinden uzakta bir kariyer inşa etmek isteyen tüm şef adaylarını bürokratik süreç konusunda uyarıyor. Yasal süreçlerde yaşanacak en ufak bir kestirme arayışının kelebek etkisiyle kariyere etki edebildiğini, yer yer vakit ve moral kaybederken tecrübe kazandığı yolculuğu Cenk Şef’ten dinledik. Maddi manevi kayıpları önlemek için her şeyi kitabına uygun yapmayı ve boş yere kestirme aramamayı kulağımıza küpe ettik.

    Yurtdışında çalışmanın aşçı olarak onu farklı malzemelerle çalışabilmek ve aklındaki yemek teorisini başka kültürlerden gelen insanlara sunup beğendirebilmekle tatmin ettiğini anlatan Akkaya, her gün aynı tabağı yapmaktan değil mesleğinin ona sunduğu bitmeyen öğrencilik fırsatından keyif alıyor. Türk mutfağının global arenada hak ettiği bilinirlikte olmadığını düşünen Cenk Şef, bazen Türk mutfağından bir malzemeyi uluslararası tabaklara ekleyerek, bazen bir tekniği bulunduğu yerin yerel malzemelerle buluşturarak kendi köklerine katkıda bulunmayı sürdürüyor. Yurt dışında bir kariyer şekillendirmeyi hedefleyen şef adaylarına Cenk Şef’in tavsiyesi ise mücadeleci ruhu, dayanışmayı ve esnek bir zihni hiç elden bırakmamak. Bürokraside hiçbir zaman kestirme olmadığını tecrübe edenden dinleyerek öğrendiğimiz bu bölümü kaçırmayın.

    64:11"

EN YENİ BÖLÜMLER

icon_close
icon_close
Karnaval.com'u hangi dilde görmeyi istersin?
Hangi ülkenin eğlence ve yaşam haberlerini takip etmeyi tercih edersin?