CEREN NECİPOĞLU
Müzik çalışmalarına İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda başlayan Ceren Necipoğlu, konservatuvarın Arp Sanat Dalı İleri Devresi’nden ve bu kurumdaki eğitimiyle eş zamanlı olarak İstanbul Alman Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık Bölümleri’nden mezun oldu. Bir süre arpist Şirin Pancaroğlu ile çalıştıktan sonra burs kazanarak gittiği ABD’de Louisiana Eyalet Üniversitesi’nin Arp Sanat Dalı yüksek lisans programını bir yıl içinde tamamladı. Hemen ardından, dünyanın en saygın müzik fakülteleri arasında yer alan Cleveland Müzik Enstitüsü, Rochester Üniversitesi Eastman Müzik Fakültesi, Michigan Üniversitesi Ann Arbour Müzik Fakültesi ve İndiana Üniversitesi Müzik Fakülteleri’nin Arp Sanat Dalı yüksek lisans programlarına burs kazanarak çağrı alan Ceren Necipoğlu; İndiana Üniversitesi Müzik Fakültesi’nin davetini kabul ederek dünyaca ünlü arpist ve pedagog Susann McDonald’ın sınıfında arp sanat dalında master derecesini elde etti.
Susann McDonald’ın yanı sıra Judy Loman, Marie-Claire Jamet gibi virtüözlerle arp; Christian Lardé, Dennis Parker, Thomas Robertello, Kate Lukas gibi tanınmış ustalarla oda müziği çalışan Necipoğlu, öğrenimi süresince CRR Senfoni Orkestrası, Akdeniz Gençlik Orkestrası, Louisiana E. Üniversitesi Senfoni Orkestrası ve Opera Topluluğu, Indiana Üniversitesi Senfoni Orkestraları, Ohio Light Opera Orkestrası, Columbus Indiana Philharmonic ile çalıştı.
Necipoğlu, yüksek lisans mezuniyetinin hemen ardından bir yıl boyunca Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nda Türk ve yabancı pek çok şef ile çalıştı, CD kaydı ve festival konserlerinde yer aldı. Aynı yıl Fransa’da Academie Musicale de Villecroze adlı seçkin kurumda arpist Marie-Claire Jamet’nin verdiği ustalık kurslarına o yıl çeşitli uluslardan davet edilen on iki arpistten biri oldu.
2002-2003 akademik yılında aldığı davet üzerine Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Arp Sanat Dalı eğitimini başlatma görevini üstlenerek bu kurumun ve Eskişehir’in ilk arp öğrencilerini yetiştirmeye başlayan Necipoğlu, katıldıkları uluslararası yarışmalarda dereceler alan öğrencileri ile yurt içi ve yurt dışında adından övgüyle söz ettirdi. Mayıs 2006’da 2. Türkiye Arpistler Buluşması’nı Anadolu Üniversitesi’nin desteği ve ev sahipliğinde organize eden Necipoğlu, bu organizasyonla üç kuşak arp sanatçısının ve geniş bir öğrenci topluluğunun bir araya gelmelerini sağladı.
Eğitmenliğinin yanı sıra, arp dağarcığına kazandırılan yeni yapıtlara soluk vermeyi de kararlı bir tutumla sürdüren ve çağdaş yapıtları yorumlamasındaki duyarlılığıyla bestecilerin dikkatini çeken Necipoğlu, Türk besteci Hasan Uçarsu ile Amerikalı besteci Garrett Byrnes’ün solo arp için yazdıkları yapıtların dünya ve Avrupa prömiyerlerini ABD’de ve bu yapıtları icra etmek üzere davet edildiği İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleşen 8. Dünya Arp Kongresi’nde seslendirdi. Buradaki performansı “Dinamik, üstün bir icra” sözleriyle nitelenen (World Harp Congress Review) Necipoğlu’nun gerçekleştirdiği kayıtla Byrnes’ün kendisine ithaf ettiği yapıt (Visions in Twilight) en saygın uluslararası arp yarışmalarından biri olarak kabul edilen USA International Harp Competition’ın (2004) çağdaş yapıt kategorisi için zorunlu program olarak seçildi.
Gerek solo gerekse çeşitli topluluklar ile verdiği konserlerde Avrupa, ABD, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da sesini duyuran Necipoğlu yine birçok yapıtın Türkiye’deki ilk seslendirilişlerini yaptığı 20. yüzyıl arp-flüt oda müziği konserleri; arp-ney buluşması ve ünlü korno sanatçısı Turgay Hilmi ile birlikte 20. yüzyılda bestelenmiş özgün korno-arp yapıtlarını seslendirdiği ikili konserler gerçekleştirdi. Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası ve Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası eşliğinde solist olarak konserler veren Necipoğlu, Türkiye’nin birçok bölgesine uzanan bir konser turnesi de gerçekleştirdi.
Ceren Necipoğlu, 2005-2006 konser sezonunda Bilkent Senfoni Orkestrası ile birinci arpist olarak olağan sezon konserleri gerçekleştirdi ve aynı orkestra ile “Galatasaraylı Besteciler” CD’sinin kaydında yine birinci arpist olarak yer aldı. Uluslararası bir kariyere sahip olan, İranlı besteci Amir Mahyar Tafreshipour’un “A Persian Reflection” (2006) adlı arp konçertosunun Türkiye prömiyerini 2009 Ocak ayında Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası eşliğinde seslendiren Necipoğlu, Brezilya’da Mayıs 2009’da düzenlenen 4. Rio Arp Festivali’nde üç solo resital verdi.