HASAN FERİD ALNAR
Türk Beşleri arasında yer alan bestecilerdendir. Klasik Türk Müziği öğeleriyle Batı müziği tekniklerini bağdaştırma çalışmalarıyla tanınır. Kanun ve Yaylı Sazlar Orkestrası İçin Konçerto, Viyolonsel Konçertosu en bilinen eserlerindendir. Türk Beşleri'nin içinde yer alan Alnar, teksesli Türk Müziğinden yetişmiş olmasıyla ayrı bir yere sahiptir.
Hasan Ferit Alnar, 1906 tarihinde İstanbul’da doğdu. Babası, PTT Genel Müdürü Hüseyin Bey’dir. Alman Okulu’nda ve İstanbul Lisesi’nde okudu. Ardından Mimarlık Bölümü’ndeki eğitimini yarıda bırakarak müzik eğitimi almak için Viyana’ya gitti. Müzik ile olan ilişkisi iyi derecede kanun çalan annesi Saime Hanım’dan aldığı kanun dersleriyle başladı. Saadettin Arel’den armoni, Edgar Manas’tan kontrpuan, füg ve piyano, Josef Marx’dan bestecilik, Oswald Kabasta’dan orkestra şefliği dersleri aldı. 1930 yılından sonra Türk Süiti (1930), Piyano İçin Beş Oyun Havası (1932), Yaylı Sazlar Dörtlemesi (1933), Sekiz Parça (1935), Viyolonsel Konçertosu (1943), Kanun Konçertosu (1951) adlı Türk makamlarını kullandığı Batı tarzında birçok eser besteledi.
Alnar, İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda orkestra şefliği, Belediye Konservatuvarı’nda müzik tarihi öğretmenliği, Devlet Konservatuvarı’nda bestecilik öğretmenliği, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda şef yardımcılığı gibi çeşitli görevler yürüttü. Preatorius’un ölümünden sonra Senfoni Orkestrası’nın şefi oldu. 1946 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile konserler, Devlet Operası ile oyunlar yönetti. 1978 yılında İstanbul’da vefat etti.