KAMURAN GÜNDEMİR
Kamuran Gündemir, müzikle Ayvalık Halkevi’nde tanıştı. Gündemir’in müziğe olan yeteneğini Ayvalık Halkevi’ni ziyarete gelen Adnan Saygun keşfetti. Adnan Saygun’un önerisiyle Ankara Devlet Konservatuvarı’na giden Gündemir, Necil Kazım Akses, İlhan Usmanbaş’tan kompozisyon, Mithat Fenmen’den piyano dersleri aldı. Konservatuvarı 1956 yılında bitirdi.
Gündemir, kendini öğrencilerine adamış bir eğitimci ve piyanistti. Kendisi gibi piyanist olan eşi Selçuk Gündemir ile birlikte 1958 yılında Paris Konservatuvarı’na gönderildi. 1963’te Türkiye’ye dönen Gündemir, Ankara Devlet Konservatuvarı’nda piyano öğretmenliğine başladı. Bu dönemde eşiyle ikili konserler veren Gündemir, ortaya çıkarmadığı besteler yaptı.
1982’de Ankara Konservatuvarı Piyano Bölümü Başkanlık görevine atandıktan bir süre sonra konserleri bırakıp, hayatını tamamen eğitime adayan Kamuran Gündemir, Fazıl Say, Muhiddin Demiriz ve Emre Elivar gibi ünlü piyanistler yetiştirmesinin yanı sıra pek çok çağdaş Türk bestecisinin yapıtlarını ilk kez gün yüzüne çıkarıp çalmasıyla da tanınıyordu.
Eşi Selçuk Gündemir ile birlikte Türk piyanistlik ekolüne büyük katkıda bulunan Gündemir, 2001 yılında Sevda Cenap And Müzik Vakfı'nın Altın Onur Madalyası ile onurlandırıldı.
Kamuran Gündemir hakkında, Erhan Karaesmen’in kaleme aldığı “Piyanist, Hoca ve Cumhuriyet Aydını” başlıklı kitap, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Yayınları tarafından 2002 yılında yayınlandı.