MİTHAT FENMEN
Türkiye'de çoksesli müziğin gelişimine önemli katkıları olan piyanist, besteci, müzik yazarı, Devlet Sanatçısı Mithat Fenmen’i ölümünün 35. yılında saygı ile anıyoruz.
24 Ocak 1916 tarihinde müziksever bir ailede dünyaya gelen ve 9 yaşında piyanoya başlayan Mithat Fenmen, 1929 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda Cemal Reşit Rey’in öğrencisi oldu. 1935 yılında Paris’e giden Fenmen, Ecole Normale de Musique’de öğrenim gördüğü sırada Alfred Cortot ile piyano ve Nadia Bolulanger ile armoni ve kompozisyon çalıştı. Daha sonra Almanya’ya giderek, Münih Devlet Konservatuvarı kompozisyon bölümünde, Joseph Haas’ın öğrencisi olan Fenmen, 2. Dünya Savaşı nedeniyle 1939 yılında Türkiye’ye döndü.
1939 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı’na piyano öğretmeni olarak atandı. 1951-1954 yılları ile 1970-1973 yılları arasında Ankara Devlet Konservatuvarı müdürü olarak görev yapan Fenmen, 1973-1975 yılları arasında Devlet Opera ve Balesi genel müdürlüğü görevini de üstlendi.
Öğrencileri arasında İdil Biret, Güher ve Süher Pekinel, Burçin Büke, Gülsin Onay ve Fazıl Say gibi piyanistlerimiz olan Mithat Fenmen, üstün yetenekli çocukların keşfedilmesine öncülük ederek, 43 yıl boyunca piyano öğretmenliği yaptı.
Eşlikçi ve konser piyanisti olarak ünlenen Mithat Fenmen, virtüöz olarak Avrupa’da çok sayıda resital ve konser verdi. Türkiye’ye gelen ünlü müzisyenlere eşlik eden Fenmen, piyano ve oda müziği edebiyatının başlıca eserlerini Türkiye’de ilk seslendiren yorumcu kimliğiyle tanındı.
Mithat Fenmen’in, henüz 16 yaşındayken piyano için bestelediği “Vals”, ölümünden sonra bulunmuş ve son öğrencisi Fazıl Say tarafından seslendirilmiştir. "Piyanistin Kitabı" ve "Solfej" adlı kitaplarının yanı sıra, 1949-1954 yılları arasında "Müzik Görüşleri" adlı aylık bir dergi de yayınlayan Fenmen’in, piyano ve orkestra için yazdığı “Konçertino”, en önemli eseri olarak kabul edilir.
1971 yılında Devlet Sanatçılığı unvanı alan Mithat Fenmen, 1982 yılında 66 yaşında yaşama veda etti.